tirsdag 26. juli 2011

Selja og Dragseidet

I dag har vi hatt en flott dag på Selja. Igjen måtte vi over i mindre båter for å komme fra Selje og over til øya Selja. Der vandret vi med guide fram til klosteranlegget. Det var våt og noe sølete opplevelse så de fleste av oss så nok mer ned enn mot himmelen. Tross dette vandret pilegrimene med forventning og godt humør.



Klosteranlegget på Selja, omringet av høye fjell og hav, var et flott syn. Det høye kirketårnet som står igjen intakt, murene fra klosterkirken, og alle de andre rommene til klosteret gir oss et godt inntrykk av hvordan det en gang har vært her.





Oppe i fjellet bak klosteret ligger hulen hvor legenden sier at Olav Tryggvason fant St. Sunniva og følget hennes i 996. Det var dette som gav grunnlagt for framveksten av helligdommene. Den lille øya Selja hadde 4 kirker og det var det første bispesete for vestlandet.

Kystpilegrimene er et følge spreke mennesker. Mange trosset vonde knær og høy alder og klatret opp til hulen som ligger opp i en bratt fjellside. Vi hadde en fin samling og klosterkirkeruinene ved soknepresten i Selje og Harald Olsen hadde foredrag om St Sunniva og Seljumennene.




Etter Selja ble vi fraktet med en mindre båt tilbake til fastlandet for så å ta buss over til norsiden av halvøya. Vi kjørte opp et stykke av veien over Dragseidet. Dette stedet har sjøfarende brukt til å gå over land for å unngå det tøffe Stadhavet. Noen har også dratt båtene med seg de ca 5 km fra nord til sør eller den andre veien. 


Vi gikk derfra og den siste delen ned til Leikanger og hadde en fin kveldssamling i kirken.  Etter det var det tilbake til kai med buss før vi ble fraktet tilbake til Gann.
Etter en flott og lang dag i land var det godt å komme "hjem" til  Gann for å innta middag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar