søndag 24. juli 2011

Dag to, vi ankommer Bergen

Søndag
I dag feiret vi gudstjeneste i Moster Amfi før vi la fra kai og satte kursen mot Bergen. Det ble en fin gudstjeneste sammen med prostiet. Det flotte varme været og fulglene som sang med under salmesangen forsterket opplevelsen. Underveis mot Bergen ble tiden benyttet til blant annet å finne den enkeltes evakueringspunkt på båten og lære hvordan vi skulle ikle oss redningsutstyr. Etter dette fikk vi introduksjon i hvilke ulike pilegrimstilbehør vi kan lage underveis. For eksempel ny pilegrimshatt.

Kl. 17:00 ankommer vi Bergen. Byen lever opp til sitt rykte og tar imot oss med regnvær og torden, så det er bare å kle seg med dertil egnet tøy før en vandrer ut i byen.

Bergen ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070 og ble fram til 1299 regnet som Norges hovedstad. På 1300-tallet fantes det minst 20 kirker og kapeller, 5 klostre og 2 fattighus i Bergen. I dag er det bare tre middelalderkirker tilbake: Mariakirken (som for tiden er under restaurering), Domkirken og Korskirken.

Pilegrimer godt kledt for Bergen
Humøret var det ikke noe å si på

Ute på Bergenhus, på Holmen, ligger ruinene etter Kristkirken. Hit ble etter tradisjonen St. Sunnivas skrin flyttet fra klosterkirken på Selja i 1170. Denne kirken var i sin tid en av de flotteste kirkene i Norden. Kirken ble etter hvert revet fordi de trengte mer plass til forsvar av byen.
Her får vi høre legenden om St. Sunniva ved stiftsdireltør Åge Bognø

med Harald Olsen god fagmann og utdyper.



Allerede i 1240 fant fransiskanermunker veien til Bergen. De fikk tildelt den lille Olavskirken som ble bygget ca 1030-40. Da Magnus Lagabøter er konge gir han den største gaven noensinne til fransiskanerne i byen og dette gav dem råd til å bygge en ny kirke. Den ble bygget ut fra den gamle og ble det som i dag er Bergen domkirke.



Våte pilegrimer på vei inn i Bergen Domkirke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar