mandag 25. juli 2011

Gulatinget

I Gulen kommune er det bygget opp et flott besøkssted hvor en presenterer Gulatingets historie. Her ble det i 2005 avduket tre store, mektige kunstverk i stein av Bård Breivik. Det er også stedet for et historisk spill om Håkon den Gode.

Her fikk vi en flott innføring i historien til Gulatinget og hvordan dette også preger oss i dag. Ikke minst gjennom vår kultur for å ha møter og ta opp og drøfte det vi er uenige om. Vi ble møtt med hilsningen hvor høyre hånd er løftet med den den flate innsiden ut: "Ver helsa. Eg kjem med fred"

På en dag hvor Norge er i sorg og sjokk, og det over hele landet og i flere andre land har vært arrangert tog i protest mot drapene i Oslo og på Utøya, er det enda viktigere å minne hverandre om at vi har en lang historie i Norge på at vi ikke tyr til våpen når vi er uenige med hverandre. Vi møtes, setter hverandre stevne, og drøfter saken.

Når kongen samlet mennene til Ting i Gulen var de så lenge de trengte ut fra når de ble ferdige med sakene og kom til enighet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar