søndag 24. juli 2011

Pilegrimer på tur

AVALDSNES

Etter noen timer ombord kommer vi til Avaldsnes. Her blir vi fraktet med buss i ulike puljer til Nordvegen historiesenter og Avaldsnes kirke. I løpet av dagen har vi lært mye historie, om utviklingen fra den norrøne mytologi til kristningen av Norge og om det å være pilegrim.

I følge legende var en av de tre røttene på Yggdrasil plantet på Avaldsnes, her finner vi Norges eldste kongsgård og det har vært kultplass så langt tilbake som 3500 år siden.

Vi lytter og lærer


På vei inn i Avaldsnes kirke. Her fikk vi høre et interressant foredrag om pilegrimsvandingens historie ved Harald Olsen. Hva er det viktigste med pilegrimsvandringen - målet eller vandringen? Dette har vært et viktig spørsmål gjennom hele pilegrimstradisjonen.
Mennesker har vandret til de helligse stedene i Jerusalem og etter hvert andre steder. Man har oppsøkt ørkenfedre og -mødre for å få råd, forbønn og helbredelse.
Konklusjonen på spørsmålet ble at vandringens mål og vandringen i seg selv er to sider av samme sak og henger uløselig sammen.

Vi vandrer inn i Avaldsnes kirke



Her nytes livet ombord, mens vi studerer landskap og hav

MOSTER og norske konger
Så kom vi til Moster. Her ble Håkon Haraldsson, sønn av Harald Hårfagre og Tora Mostrastong født. Han fikk senere navnet Håkon den Gode. Han fikk skolegang i England og ble der kjent med kristne tro. Han er blant annet kjent for å være den første kongen som prøvde å kristne Norge.
"No seglar Olav aust over havet, og kom seglande av hav ytterst på Moster. Der gjekk han fyrst i land i Noreg, og der held han messe i telta på land. Sidan vart det bygd er kyrkje på same staden." Slik skriver Snorre at Olav Tryggvason gjorde strandhogg på Moster i 995 da han kom seglene fra England for å ta kongemakten og kristne Norge.
I 1024 kom Olav Haraldsson (Olav den hellige) til Moster sammen med den engelske biskopen Grimkjell. De holdt det trore Mostratinget der kristenrette ble innført ved lov.


                        
                                                                          


Keltiske kors som viser at kontakten fra vest har vært sterk


Utenfor Moster gamle kirke


Selv en kystpilegrim vandrer. Her på vei opp til korset på Vetahaugen på Moster.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar